Troben una placa d'or gravada amb lletres gregues en una antiga fortalesa romana

La peça ha estat descoberta en una fortalesa romana a Apsaros, Geòrgia. Per la seva inscripció, els arqueòlegs asseguren que es tracta d'una ofrena al déu Júpiter Dolichenus

La placa d'or trobada a la fortalesa romana d'Asparos
La placa d'or trobada a la fortalesa romana d'Asparos Natalia Lockley / Centre Polonès d'Arqueologia Mediterrània de la Universitat de Varsòvia
21 de novembre del 2024
Autor
Ariadna Pons Soler

Una expedició a la fortalesa d'Asparis, situada a l'actual ciutat georgiana de Gonio, ha descobert una fina placa d'or amb una inscripció grega dedicada a un déu de la guerra anomenat Júpiter Dolichenus. Els experts consideren que els soldats romans van deixar en aquell lloc la placa com a ofrena al déu, buscant el seu favor diví en la batalla.

La descoberta també potencia la hipòtesi que un temple dedicat a aquest misteriós déu podria haver existit a prop de la fortalesa, que data de 2.000 anys enrere. La investigació, codirigida per Radosław Karasiewicz-Szczypiorski, professor de la Universitat de Varsòvia, i Lasha Aslanishvili, de l'Agència de Preservació del Patrimoni Cultural d'Ajara, també apunta que Asparis podria haver servit com a centre de fabricació quan no hi havia les tropes romanes, ja que han trobat forns utilitzats per coure àmfores, recipients que normalment contenien vi i oli d'oliva, així com una premsa de vi.

A més a més, els investigadors van trobar mosaics, que van ser dirigits a museus per a la seva restauració. Tots els descobriments aporten nova informació sobre les pràctiques religioses que van donar forma a l'imperi romà i que poden centrar les pròximes recerques.