Troben a Polònia un penjoll d'un pelegrí d'època medieval

Els historiadors creuen que un pelegrí cristià portava la insígnia trobada per protegir-se del mal durant els seus viatges

La insígnia trobada a Polònia feta de metall i estany
La insígnia trobada a Polònia feta de metall i estany Lublin Provincial Conservator of Monuments
30 de març del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

Un home ha trobat, amb l'ajuda d'un detector de metalls, el que sembla una insígnia o penjoll de l'edat mitjana al municipi de Wólka Nieliska, al sud-est de Polònia. La peça ha estat entregada a l'arqueòleg Tomasz Murzyński, el qual l'ha posat en mans del conservador provincial de monuments, a prop de Lublín, per tal que passi a ser propietat de l'Estat. 

Els cristians de l'època medieval eren coneguts per portar insígnies i penjolls decoratius en els seus pelegrinatges a Europa amb l'objectiu de mostrar el seu progrés i protegir-se del mal i dels perills. Segons els historiadors, feien ús d'aquests amulets per tal de protegir-se especialment de malalties, robatoris i accidents quotidians. 

La troballa fa 2,8 centímetres d'ample i, aproximadament, un mil·límetre de gruix. Un contorn circular envolta la forma d'una criatura mística, el basilisc, considerat el rei de les serps en la mitologia grega. Les insígnies dels pelegrins acostumaven a representar figures humanes i animals; especialment, sants, cavallers, ocells i dracs. Les més antigues que s'han trobat s'associen als pelegrins que feien l'actual Camí de Sant Jaume al segle XI.