Troben possibles restes d'escriptura xinesa de 5.000 anys d'antiguitat

Les inscripcions en una destral de pedra podrien avançar l'origen de l'escriptura xinesa 1.400 anys

Destral xinesa
Destral xinesa
18 de juliol del 2013
Autor
Carla Galisteo
Un equip d'arqueòlegs ha descobert uns 200 objectes de gairebé 5.000 anys d'antiguitat al jaciment neolític de Liangzhu, a la província xinesa de Zhejiang, que presenten algunes de les mostres d'escriptura humana més antigues conegudes fins avui. Les inscripcions han suscitat una gran diversitat d'hipòtesis sobre la seva naturalesa entre els experts que n'han fet una primera anàlisi. N'hi ha que creuen que són paraules, ja que algunes de les marques s'assemblen a caràcters xinesos, mentre que un segon grup opina que es tracta de símbols més simples.

Les inscripcions estan gravades en els més de 200 objectes trobats al jaciment, entre els quals hi ha fragments de pedra, jade, fusta, ivori i os. Les peces on s'han detectat indicis més clars de paraules són dos fragments d'una destral de pedra, que mostren traços similars a sis lletres o caràcters ordenats en línia, que podrien correspondre a una frase. Tres dels caràcters s'assemblen a la grafia actual xinesa, però són diferents de qualsevol símbol antic trobat amb anterioritat.

Els experts coincideixen que l'estudi dels traços podria aportar nova llum sobre els orígens de la cultura i la llengua xineses. Si es confirma que són algun tipus d'escriptura, demostraran que la llengua xinesa és gairebé tan antiga com la primera escriptura humana que es coneix, la mesopotàmica. Les restes xineses més antigues que es coneixien fins ara daten de la dinastia Shang, entre el 1600 i el 1029 aC, raó per la qual l'actual troballa avançaria uns 1.400 anys l'origen de l'escriptura xinesa.

Tot i així, les troballes encara són insuficients per demostrar l'existència d'un sistema d'escriptura desenvolupat en la cultura xinesa de fa 5.000 anys.