Troben restes d'època romana al centre de Londres

Han aparegut prop de 10.000 objectes en molt bon estat de conservació sota el centre financer de la capital britànica

Treballs arqueològics al subsòl de Londres
Treballs arqueològics al subsòl de Londres
18 d'abril del 2013
Autor
Carla Galisteo
Les obres de construcció de la nova seu de l'empresa Bloomberg a Londres, al carrer Queen Victoria, han tret a la llum part de la ciutat romana i un gran conjunt de restes arqueològiques, que han estat batejades amb el nom de ‘Pompeia del Nord' pel seu sorprenent estat de conservació. Han aparegut prop de 10.000 objectes que daten de tot el període d'ocupació romana a Londres, entre l'any 40 dC i principis del segle V.

El jaciment trobat s'ha convertit en un dels més importants de la ciutat, ja que conté la major col·lecció d'objectes recuperats en un mateix indret. Entre les 10.000 peces localitzades es troben taules de fusta amb inscripcions romanes, amulets, estris i nombrosos objectes personals com ara roba i centenars de parells de sabates de cuir d'ús militar, que proporcionaran noves dades sobre com es vestien i vivien els romans. Els arqueòlegs creuen que entre algunes de les inscripcions de les tauletes hi ha noms i adreces dels habitants de la Londres romana, així com cartes i missatges personals que s'enviaven entre ells.

Durant l'excavació també s'han localitzat diverses estructures constructives, des de carrers i edificis fins a una porta de fusta completa, que és la segona trobada a la ciutat fins ara. Entre les restes també ha sortit a la llum una part no excavada del temple de Mitra, un lloc de culte romà que va ser descobert l'any 1954, i un complex sistema de drenatge de fusta que en l'època romana s'utilitzava per evacuar els residus dels edificis industrials.

Probablement aquesta troballa canviarà la comprensió que es tenia fins ara de molts dels episodis de la història antiga de la capital britànica, i ajudarà a determinar la data exacta de la fundació de la Londinium romana, que pel moment s'estima en l'any 47. Tots els objectes seran traslladats al Museu Arqueològic de Londres, on seran netejats, analitzats, registrats i preparats per ser exposats. Un cop finalitzada la construcció, una part de l'edifici Bloomberg es dedicarà a una sala museística on s'exposaran el temple i altres de les peces trobades.