La darrera campanya d'excavació arqueològica que l'IPHES-CERCA ha dirigit al jaciment del Barranc de la Boella de la Canonja, al Camp de Tarragona, aquest setembre, ha tret a la llum nombroses restes de fauna i d'indústria lítica. Entre les més destacades hi ha un fragment parcial de crani d'Ursus deningeri, una espècie extinta que habitava a Euràsia durant el Plistocè i que està emparentada amb l'os bru actual.
Les excavacions també han servit per ampliar la col·lecció d'eines de pedra localitzades al llarg de gairebé dues dècades al Barranc de la Boella, una de les més rellevants a Europa dins d'aquesta cronologia, i per reforçar la hipòtesi que aquest jaciment representa una dispersió humana procedent d'Àfrica que es va iniciar fa aproximadament 1,4 milions d'anys. Aquests primers grups humans portaven noves tecnologies, com la tecnologia acheuliana, popularment coneguda com la "cultura de les destrals de mà".
Entre les troballes de restes de fauna, la campanya ha extret noves restes d'hipopòtams, de cavalls, de bisons, de cérvols i dels grans mamuts que van habitar el Camp de Tarragona; totes en un estat de conservació deficient. La més excepcional és, sens dubte, el fragment de crani d'Ursus deningeri, d'un milió d'anys d'antiguitat, que es troba a la línia evolutiva de l'os bru actual que habita el nord de la península Ibèrica.