Un grup de recerca de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont i el Museu Balear de Ciències Naturals ha descobert, a Mallorca, restes fòssils de gorgonop. Es tracta d'una troballa important no només per la quantitat de restes fòssils aconseguides, sinó també perquè l'animal es coneix per ser l'avantpassat dels mamífers més antics del món.
El gorgonop és una espècie intermèdia entre els mamífers i els rèptils, atès que era de sang calenta, però, així i tot, ponia ous. Similar a un gos mitjà, d'un metre de llargada, sense orelles i amb dents de sabre, era un animal carnívor que fins aleshores només s’havia trobat en territoris d'alta latitud com Rússia o Sud-àfrica. L'animal, que formava part del grup extingit de sinàpsids, va viure al planeta fa entre 270 i 280 milions d'anys i es converteix així probablement en un dels animals més antics de la Terra.
Segons el que creuen els experts, aquest animal podria haver aparegut a Mallorca gràcies al clima àrid i a les basses d'aigua que es formaven en alguns moments, i que haurien servit per a la seva hidratació. Més concretament, el jaciment on s'han trobat les restes està ubicat al municipi de Banyalbufar, a primera línia de la costa a la serra de Tramuntana. Fragments de crani, dents, vèrtebres, costelles i fins i tot un fèmur són les restes fòssils del gorgonop que en confirmen la presència a Mallorca.