Troben les restes d'un mercat viking a Noruega

Un radar ha detectat restes d'activitat comercial al subsol de l'illa de Klosterøy, a prop del monestir medieval d'Utstein

Els investigadors analitzant el subsol de l'illa noruega de Klosterøy
Els investigadors analitzant el subsol de l'illa noruega de Klosterøy Universitat de Stavanger
18 de març del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

La petita illa de Klosterøy, situada al sud de Noruega, podria haver acollit un pròsper mercat durant l'era dels vikings, segons una investigació que ha permès detectar, mitjançant un radar de penetració de la terra, un cúmul de cases, fosses i molls on la població local podria haver comprat i comerciat fa mil anys.

L'indret és conegut pel monestir medieval d'Utstein, el més ben conservat del país, on durant els darrers anys ja s'havien recuperat monedes, pesos i altres objectes associats al comerç. Arran d'aquestes troballes, els investigadors del Museu d'Arqueologia de la Universitat de Stavanger van iniciar la recerca de rastres addicionals d'activitat comercial, fins que han localitzat el que podria ser un important mercat viking. Podria haver-se establert a finals del segle IX, durant el regnat del primer rei de Noruega, Harald Fairhair, que va construir una granja reial a Klosterøy.

Les restes encara no s'han pogut excavar, però els arqueòlegs creuen que les estructures amb fosses detectades es correspondrien amb altres construccions d'aquesta tipologia habituals a Noruega. Construïdes sota el nivell del sòl i cobertes amb sostres inclinats, mantenien una temperatura estable i servien com a tallers associats a l'artesania.