Troben restes de neandertals a la cova de l'Arbreda de Serinyà

En aquest jaciment gironí, un grup d'investigadors ha localitzat les dents de tres individus neandertals, una troballa que confirma la importància de l'ocupació de l'espècie a la zona

Imatge general del jaciment de la cova de l'Arbreda (Serinyà, Girona)
Imatge general del jaciment de la cova de l'Arbreda (Serinyà, Girona) Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural - CERCA
24 de novembre del 2024
Autor
Ariadna Pons Soler

Tres dents humanes corresponents a un infant, un jove i un adult són les restes neandertals que s'han trobat a la cova de l'Arbreda de Serinyà, a la província de Girona. Els primers estudis preliminars indiquen que dues de les dents tenen una antiguitat de 120.000 anys, mentre que la tercera es troba entre els 71.000 i els 44.000 anys d'antiguitat.

Les característiques morfològiques i morfomètriques de la troballa han permès adscriure-les a l'espècie Homo neanderthalensis, segons les primeres conclusions de la investigació, publicades a la revista American Journal of Biological Anthropology. Marina Lozano, de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA), ha estat l'encarregada de dirigir l'expedició. El descobriment permetrà obtenir més informació sobre la presència de neandertals a l'Arbreda en diferents moments, especialment d'aquells que van habitar el territori més recentment. Permetrà aprofundir, concretament, en la investigació de les estratègies de subsistència dels darrers neandertals de la península Ibèrica. En aquest sentit, els investigadors creuen que aquesta espècie va alternar ocupacions estacionals i curtes amb assentaments més prolongats durant el període que va habitar la cova de l'Arbreda, la qual cosa insinua una adaptació als canvis climàtics i ambientals.

Els jaciments de Serinyà han estat fonamentals en el progrés de l'arqueologia prehistòrica a Catalunya, que compta amb intervencions des de la dècada dels anys vuitanta del segle XIX. En el cas particular de la cova de l'Arbreda, es tracta d'un territori clau per estudiar la transició entre el paleolític mitjà i el paleolític superior a l'Europa occidental.