Troben un tresor prehispànic al llac Titicaca

La part boliviana del llac conservava un conjunt de 2.000 fragments d'objectes pertanyents a les cultures Tiahuanaco i incaica

Llac Titicaca
Llac Titicaca
18 d'octubre del 2013
Autor
Carla Galisteo
Guardar a favorits
La primera etapa del projecte arqueològic Wiñaymarka, que desenvolupa la Universitat Lliure de Brussel·les al llac Titicaca, ha tret a la llum un valuós tresor compost per més de 2.000 fragment d'objectes d'època prehispànica, concretament pertanyents als indis inques i Tiahuanaco. Són les restes de la càrrega d'una embarcació de 1.500 anys d'antiguitat, de la qual també s'han localitzat l'àncora i el timó.

El conjunt està format per peces de ceràmica, pedra tallada, ossos i làmines d'or, i s'ha localitzat en un sediment a la part boliviana del llac conegut com ‘arrecife de Khoa'. Aquest indret va ser un lloc d'ofrenes durant la vigència de les cultures preincaiques i incaica, motiu pel qual s'ha posat en marxa el projecte Wiñaymarka d'exploració de la zona.

Malgrat no haver estat encara datats amb precisió, les decoracions i els dibuixos gravats en la majora dels objectes han permès determinar-ne l'origen. Algunes tenen la imatge d'un puma, una iconografia pròpia dels Tiahuanaco, mentre que d'altres decoracions pertanyen als inques. Els experts creuen que el tresor podria tenir entre 2.000 i 2.500 anys d'antiguitat.

El contingut del tresor és important per entendre com interactuaven els dos poblats fa 2.000 anys. A més a més, la troballa de pedres precioses i gemmes provinents de l'Equador, el Perú i Xile ha demostrat l'intens intercanvi comercial i cultural que hi va haver entre les civilitzacions de la zona abans de l'arribada dels espanyols.