Troben una ‘capella' romana sota el claustre de la Seu de Tarragona

Formava part de la plaça que envoltava l'antic temple d'August

Claustre de la catedral de Tarragona<br type="_moz" />
Claustre de la catedral de Tarragona<br type="_moz" />
17 de desembre del 2015
Autor
Redacció
La catedral de Tarragona s'ubica en un dels punts més alts de la ciutat, en l'espai que ocupava l'antiga acròpolis i on els romans van aixecar un gran recinte de culte imperial. El setembre passat, unes excavacions a l'espai annex al claustre de la Seu van posar al descobert una exedra, una mena de capella que formava part de la plaça que envoltava l'antic temple d'August. Els treballs han permès constatar l'existència d'una capella semicircular de la segona meitat del segle I dC que ocupava una superfície d'uns 25 metres quadrats. A l'interior, segurament, s'hi exposava una gran escultura, però no se n'han trobat les restes.

Els treballs en la zona del claustre donen continuïtat a les intervencions que els anys 2010 i 2011 es van fer a la nau central de la catedral, on es van localitzar evidències del temple romà. És en aquesta zona on es conserva íntegrament la porta d'accés a la plaça de l'àrea sacra, que fa sis metres d'alçària.

Ara, l'objectiu de l'arquebisbat, del Capítol Catedralici i del Museu Diocesà és museïtzar l'espai. I mentre això no arribi, les autoritats ja s'han compromès a organitzar una jornada de portes obertes en la propera edició del festival de recreació històrica Tàrraco Viva.

Un cop finalitzada l'excavació a l'entorn del claustre de la catedral, es preveu començar una intervenció al pati del Museu Bíblic Tarraconense, ubicat també a la part alta de Tarragona. Es tracta d'un espai gairebé verge en el qual també es poden trobar elements arquitectònics de la gran plaça de culte que envoltava el temple d'August.