Troben una ciutat maia a la selva de Mèxic

Batejada amb el nom de Chactún, l'urbs podria haver estat un important centre neuràlgic fa 1.400 anys

Restes de la ciutat de Chactún
Restes de la ciutat de Chactún
2 de juliol del 2013
Autor
Carla Galisteo
Un equip d'arqueòlegs de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història ha descobert una ciutat maia a la selva de l'estat de Campeche, al sud-est de Mèxic. Té una antiguitat de prop de 1.400 anys i ha estat batejada amb el nom de Chactún, que significa ‘pedra vermella' o ‘pedra gran'. Per la seva gran extensió —més de 22 hectàrees— i la magnitud dels seus edificis, els experts creuen que va ser el centre neuràlgic d'una gran regió en el període clàssic tardà de la civilització maia, entre els anys 600 i 900 dC.

La ciutat perduda està formada per tres complexos monumentals amb nombroses estructures piramidals i altars, places, patis, palaus, habitacles i fins i tot dos camps per jugar a pilota. Algunes de les construccions tenen unes dimensions molt grans, com ara una piràmide de 23 metres d'altura, i almenys una desena d'edificis conserven inscripcions. Fins al moment s'hi han localitzat 19 esteles monumentals, fet que reforça la idea de l'esplendor que va viure la metròpoli en el seu temps. Aquests pedestals combinen inscripcions gravades i estuc pintat, una característica poc comuna en aquest tipus de monuments.

Fins ara, Chactún havia romàs oculta entre les frondoses 723.000 hectàrees de selva de la Reserva de la Biosfera de Calakmul, declarada per la Unesco, i no havia estat catalogada al mapa arqueològic maia. Ha estat localitzada gràcies al Projecte de Reconeixement Arqueològic al sud-est de Campeche, que des de 1996 ha localitzat una vuitantena de jaciments gràcies a fotografies aèries a gran escala.