Troben una església bizantina a Israel

La basílica, construïda fa més de 1.500 anys, conserva un gran mosaic amb inscripcions i símbols cristians

El mosaic de l'església mostra símbols cristians
El mosaic de l'església mostra símbols cristians
28 de gener del 2014
Autor
Carla Galisteo
Les obres d'ampliació d'un barri a la localitat israeliana de Moshav Aluma, al sud-oest de Jerusalem, han tret a la llum les restes d'una gran basílica bizantina de més de 1.500 anys d'antiguitat. Fins ara es tenien indicis de l'existència d'un important assentament bizantí a la regió, però encara no s'havia trobat cap temple.

L'estructura de l'església, que segons els càlculs dels experts feia 12 metres d'amplada i 22 de llargada, està formada per una nau central i dues ales laterals. El sòl conserva pràcticament intacte un gran mosaic, que s'estén des de la sala central fins a les contigües i mostra quaranta medallons circulars amb dibuixos d'animals variats a l'interior: zebres, lleopards, tortugues i ocells. Dins d'alguns dels cercles s'han trobat cinc inscripcions en grec que fan referència a les autoritats de l'església i a líders locals.

Segons els arqueòlegs, la basílica formava part d'un assentament situat a la que llavors era la principal via de connexió entre Ashquelon i Jerusalem. Als voltants de la troballa també s'han trobat diversos objectes d'ús quotidià com olles, bols o llums d'oli, que demostren la riquesa de la població que habitava l'assentament.

El mosaic serà traslladat a algun museu regional i s'habilitarà per ser exposat al públic.