Arqueòlegs de la Universitat de Tel Aviv han desenterrat les restes d'un complex militar situat a la vall de Timna, a Israel. La troballa es remunta al segle X aC, concretament al període que correspon als regnats de David i Salomó. Les característiques climàtiques de la vall han permès conservar en bon estat els vestigis de fa 3.000 anys, entre els quals hi ha un recinte de guàrdia amb estables i una gran porta d'entrada que tenia una funció cultural o simbòlica. Els arqueòlegs també han trobat proves de comerç de llarga distància després d'analitzar pol·len i llavors.
En la investigació que ha publicat la revista ‘The Journal of Archaeological Science: Reports' s'explica que el complex formava part d'un sistema de defensa ben organitzat, situat a prop d'una de les grans foneries de coure de la vall de Timna. El jaciment va ser descobert el 1934 per l'arqueòleg nord-americà Nelson Glueck, que va creure que es tractava d'un campament d'esclaus. No obstant això, els arqueòlegs de la Universitat de Tel Aviv que hi han estat treballant els darrers anys han desmuntat aquesta teoria. Les troballes confirmen l'existència d'una societat sofisticada, jerarquitzada i centralitzada.
Al segle X aC, el coure era un mineral escàs i difícil de produir. Per això no és gens estrany que un indret com el jaciment de la vall de Timna rebés atacs i fos fortificat. A l'Antic Testament, de fet, es fa referència a nombrosos conflictes militars entre els israelites i els pobles del desert.