Troben una necròpoli a prop de la Galleria degli Uffizi a Florència

Una reforma al museu ha tret a la llum una seixantena d'esquelets de víctimes d'una epidèmia de pesta d'entre els segles IV i V

Treballs arqueològics a la necròpoli
Treballs arqueològics a la necròpoli
21 de març del 2014
Autor
Carla Galisteo
Unes obres de reforma en un dels laterals de la Galleria degli Uffizi de Florència, a Itàlia, han tret a la llum una necròpoli amb una seixantena d'esquelets que podrien datar d'entre els segles IV i V dC. Els investigadors creuen que es tracta de víctimes d'una epidèmia de pesta que van ser enterrades en una fossa comuna amb pressa i al mateix temps.

S'ha arribat a aquesta conclusió perquè els cossos no presenten signes de danys físics o de malnutrició, per exemple, i el fet que estiguin enterrats en grup fa pensar que tots van morir en un breu període de temps i a causa d'alguna epidèmia. Els enterraments d'aquesta mena es realitzaven de pressa, amb urgència, i s'intentava utilitzar el menor espai de terreny possible. Per això els esquelets estan col·locats l'un al costat de l'altre, molt pròxims entre ells, i els espais vuits estan omplerts amb cossos de nens.

L'antiguitat dels enterraments l'han suggerit unes monedes trobades al mateix indret que daten dels segles IV o V, però els resultats de les proves de datació per radiocarboni permetran determinar-la amb exactitud, així com la causa definitiva de la seva mort. De moment, s'ha desenterrat una part de la fossa, però els arqueòlegs creuen que podria estendre's pel subsòl dels Uffizi.