Troben una nova part del port d'Ostia Antica

La localització d'una muralla i altres estructures més enllà del límit del riu Tíber han demostrat que el port era molt més extens del que es creia fins ara

Mosaic a l'antiga ciutat d'Òstia
Mosaic a l'antiga ciutat d'Òstia
24 d'abril del 2014
Autor
Carla Galisteo
Guardar a favorits
El port d'Ostia Antica de l'antiga Roma era molt més gran del que es creia fins ara. Un equip d'investigadors de les universitats de Southampton i Cambridge, al Regne Unit, i de la Superintendència Especial per als Béns Arqueològics de Roma ha descobert un nou tram de muralla a la zona del port que ha fet replantejar els límits de la ciutat al segle I aC. Es creu que podria ser tan gran com la ciutat sepultada de Pompeia.

Fins ara es creia que el port estava limitat per la mar Tirrena al sud i pel riu Tíber al nord, però el descobriment d'aquestes noves estructures més enllà del riu ha demostrat que aquest en realitat dividia la ciutat en dos. L'estudi, iniciat l'any 2007 i que ha consistit a escanejar magnèticament la zona, ha permès detectar una muralla entre el port d'Ostia Antica i un altre anomenat Portus. La muralla inclou diverses torres de fins a vuit metres d'alçada, i entre aquesta i el riu també s'han localitzat les restes de carrers, tres magatzems i quatre edificis de grans dimensions –el major, de 83 per 75 metres.

La troballa demostra que Ostia Antica era molt més gran que l'àrea que se'n coneixia fins ara, i que destinava molt més espai a l'emmagatzematge de mercaderies que després eren transportades per via fluvial fins al port de Ripetta, a Roma. Aquest fet ha proporcionat importants dades sobre l'activitat comercial que es va desenvolupar a la zona, molt més extensa del que es tenia constància.