Troben una piràmide oculta al temple maia de Kukulcan

La descoberta fa replantejar l'antiguitat del jaciment en el complex arqueològic de Chichén Itzá

Piràmide de Kukulcan -  Wikimedia Commons
Piràmide de Kukulcan - Wikimedia Commons Wikimedia Commons
21 de novembre del 2016
Autor
Redacció
Arqueòlegs de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) han descobert a l'interior de la piràmide de Kukulcan, en el complex arqueològic de Chichén Itzá (Yucatán), una piràmide més petita i molt més antiga. Aquest descobriment fa repensar la història d'aquest indret, que podria ser molt més antiga del que es pensava fins ara.

Anys enrere ja s'havien fet altres descobriments dins d'aquesta piràmide. En els anys 30 del segle passat ja es va descobrir una estructura intermèdia, i fa dos anys l'Institut de Geofísica de la UNAM va constatar que el temple s'alça sobre un ‘cenote' (dipòsit subterrani d'aigua) de 25 metres de diàmetre, un espai tradicional de culte.

La piràmide descoberta hauria estat la primera estructura sobre el ‘cenote', de 10 metres d'altura i una base de 12 per 18 metres. Amb el pas del temps es va aixecar el temple de Kukulcan damunt de l'anterior, com si es tractés d'una matrioixca. El primer temple l'haurien construït els maies entre els segles VI i VIII, un període de gran convulsió en el conjunt de la península del Yucatán. Els investigadors l'han descobert per mitjà de la tomografia elèctrica tridimensional, un escàner de gran potència que ha permès localitzar el temple sense fer malbé el temple que l'envolta.

El petit temple sembla que està intacte. La part més elevada té un espai dedicat a l'adoració d'uns tres metres d'alçada, així com grans conjunts d'escales, murs i columnes.