Troben una túnica prevíking en una glacera noruega

Fruit de l'escalfament global, el desgel del sud de Noruega ha permès treure a la llum múltiples troballes

Glacera de Lendbreen (Noruega)
Glacera de Lendbreen (Noruega)
9 d'abril del 2013
Autor
Carla Galisteo
Sembla que l'escalfament global està aportant beneficis a l'arqueologia. El procés de desgel de la glacera de Lendbreen, al sud de Noruega, ha tret a la llum una túnica de llana d'època prevíking que data aproximadament de l'any 300. Són molt poques les peces de roba d'aquesta tipologia que s'han conservat fins als nostres dies a Europa.

Es tracta d'una peça feta de llana d'ovella de color marró grisós, que inclou una peça decorativa de diamant que amb el temps ha quedat ennegrida. Ha aparegut a 2.000 metres per damunt del nivell del mar, en el que en l'època romana podria haver estat una ruta comercial. Per la seva mida, els investigadors creuen que va pertànyer a un home d'aproximadament 176 centímetres d'alçada.

Les primeres anàlisis també han determinat que la túnica va tenir un ús prolongat, ja que mostra els signes de múltiples reparacions. Però ara corre el risc de desintegrar-se ràpidament, a causa dels atacs bacterians comuns per l'exposició a l'aire dels teixits antics i sense tractar.

Des que el desglaç es va accelerar a partir de l'any 2006, a les muntanyes del sud de Noruega han aparegut fins a 1.600 peces similars, entre les quals destaquen diversos arcs i fletxes que s'utilitzaven per caçar rens, un bastó i un guant víkings que daten del segle IX i una sabata de cuir de l'edat del bronze. Els arqueòlegs preveuen localitzar encara múltiples troballes entre el gel.