Tutankamon, parent dels europeus

Un estudi genètic assegura que la meitat dels actuals homes europeus occidentals tenen parentiu amb aquest faraó

La màscara de Tutankamon
La màscara de Tutankamon
3 d'agost del 2011
Autor
Juan Carlos Moreno
Si ahir, en aquest mateix web, parlàvem de la devolució per part del Metropolitan Museum de Nova York de 19 petites peces de l'aixovar funerari de Tutankamon a Egipte, ara aquest faraó de la dinastia XVIII torna a reclamar l'atenció. I és que segons un estudi portat a terme per iGENEA, un centre especialitzat en genètica de Zurich (Suïssa), ben bé la meitat dels actuals homes europeus occidentals tenen parentiu amb el faraó.

Això és el que es pot interpretar de l'anàlisi de l'ADN de Tutankamon, del seu pare, el faraó heretge, Akhenaton, i del seu avi, Amenhotep III. El perfil genètic de tots ells pertany a l'haplogrup R1b1a2, el mateix que posseeixen ni més ni menys que el 70% dels homes espanyols i britànics, o el 60% dels francesos, i que curiosament és pràcticament introbable a l'Egipte d'avui… només un 1% d'egipcis presenta aquests gens.

Com a explicació d'aquest fet, els investigadors aventuren un possible ancestre comú que podia haver viscut al Caucas fa uns 9.500 anys i que va migrar cap a Europa amb l'expansió de l'agricultura. Ara bé, com va arribar aquest ancestre a Egipte és el que ara cal esbrinar. En tot cas, una cosa és segura, i és que la genètica aplicada a la història s'està revelant com una inesgotable caixa de sorpreses.