Tutankamon va morir de mala salut

Una ‘autòpsia virtual' indica que el faraó patia una malaltia hereditària als ossos

La màscara de Tutankamon
La màscara de Tutankamon
27 d'octubre del 2014
Autor
Oriol Gracià
Des que el 1922 l'arqueòleg britànic Howard Carter va descobrir la tomba de Tutankamon, la figura d'aquest jove faraó que va governar al segle XIV aC ha suscitat gran fascinació, malgrat la seva importància secundària en la història d'Egipte. Fins ara hi havia dues hipòtesis principals per explicar la seva mort: l'assassinat i la caiguda d'una carrossa. Però ara, una ‘autòpsia virtual' practicada a la mòmia del faraó revela que, segurament, va morir per complicacions causades per la seva mala salut.

Aquesta és, almenys, la hipòtesi que exposa el documental ‘Tutankamon: la veritat al descobert', que es va emetre el diumenge 26 d'octubre al canal BBC. Segons ha explicat Albert Zink, director de l'Institut de Mòmies d'Itàlia, al rotatiu britànic ‘The Independent', "la causa més probable de la seva mort va ser l'empitjorament de la seva salut, derivada de problemes genètics". L'expert ha advertit, però, que es requereixen més proves genètiques per acabar d'establir fins a quin punt els seus problemes de salut van contribuir a la seva mort.

L'autòpsia virtual va consistir en l'anàlisi de dos mil escàners informàtics i de diverses proves d'ADN, que indicarien que el rei egipci va néixer de l'incest entre dos germans, dels quals va heretar una malaltia dels ossos. A més, l'estudi revela que tenia una morfologia peculiar i un peu excessivament arquejat que li impedia caminar sense l'ajuda d'un bastó. Aquest problema físic li hauria impedit conduir carrosses, per la qual cosa es descarta que morís en un accident amb aquest vehicle, com alguns historiadors havien apuntat. Per la seva banda, el forat en el cap que s'havia atribuït com a possible causa de la seva mort —i que reforçava la teoria de l'assassinat— es va produir una vegada mort, segurament pel contacte amb la resina de l'embalsamament.