Segons el poema 'Ora Maritimi' de l’escriptor romà Aviè, entre Peníscola i la desembocadura del riu Ebre hi havia anys abans nombrosos assentaments, i un d’aquests s’anomenava Tyrichae, conegut avui com Tyrika. Segons Aviè, Tyrika era un gran centre de poder fortificat, conegut per les seves riqueses i per ser un port d’arribada de productes d’arreu de la Mediterrània. Alguns experts situen Tyrika a la residència fortificada de Sant Jaume d’Alcanar, de la qual el poblat preibèric i ibèric de la Moleta del Remei, avui visitable, era un dels assentaments que quedava sota els seus dominis.
Un viatge cultural
Tyrika és el topònim que avui dóna nom al Festival Iber d’Alcanar -conegut anys enrere com Mercat Iber d’Alcanar- i que vol apropar-nos de manera lúdica als nostres avantpassats ibers. Enguany, l'esdeveniment se celebra els dies 6 i 7 d'octubre i les activitats es reparteixen en dos espais: el nucli antic d’Alcanar i el Parc Arqueològic de la Moleta del Remei, connectats gràcies a un servei gratuït de bus.
Durant tot el cap de setmana es faran visites guiades al nucli antic i tallers didàctics sobre la cultura ibèrica: d'escriptura, d'encunyació de moneda, de mòlta de blat, etc. El públic familiar podrà gaudir amb les passejades de personatges ibers, les atraccions d'època i els espectacles d'animació de carrer. També hi haurà demostracions artesanes d'elaboració de cervesa, de confecció en telers ibèrics i de terrissa, entre d'altres. A més, el Centre d’Interpretació de la Cultura dels Ibers-Casa O'Connor acollirà una exposició arqueològica, organitzada pel Museu de les Terres de l'Ebre, i un diorama de la Moleta del Remei fet a base de clicks, a càrrec de l'associació Expoclick.
Entre les activitats específiques de dissabte, hi trobareu la presentació del llibre il·lustrat 'Salaiarkis', d'Àngels Cid i Marc Jornet, ambientat en el poblat del Coll del Moro de Gandesa. L'arqueòleg David Garcia oferirà una conferència per explicar les darreres troballes fetes al jaciment de Sant Jaume i ja al vespre es recrearan les línies de combat dels legionaris romans que van arribar a aquest territori i es farà un sopar popular amb espectacle de foc inclòs. Diumenge, podreu participar en una recració històrica sobre el tema de l'aigua al poblat ibèric de la Moleta del Remei, i tancar el festival amb l'actuació musical de Iunstir, envoltats de les oliveres mil·lenàries de l'Ermita del Remei.
Podeu consultar el programa del festival Tyrika aquí.