'Els ulls de la història' es presenta a la Cartoixa d'Escaladei

El Departament de Cultura ha inaugurat la renovació museogràfica de la Cartoixa d'Escaladei, el segon monument que aplica aquest projecte per impulsar el patrimoni del país d'una manera vivencial i immersiva

Presentació d''Els ulls de la història. Una mirada immersiva sobre el patrimoni català' a la Cartoixa d'Escaladei
Presentació d''Els ulls de la història. Una mirada immersiva sobre el patrimoni català' a la Cartoixa d'Escaladei
22 de novembre del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

Avui s'ha presentat la nova museografia de la Cartoixa d'Escaladei en el marc d'Els ulls de la història. Una mirada immersiva sobre el patrimoni català, una experiència pionera al territori que té per objectiu apropar els monuments al públic d'una manera vivencial i immersiva. Així, aquest equipament s'ha convertit en el segon que aplica les noves metodologies d'aquest projecte, després que el passat juliol es presentés al Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre de la Roca dels Moros del Cogul.

La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, i l'alcaldessa de la Morera de Montsant, Meritxell Martorell, han inaugurat la segona fase d'Els ulls de la història, executada per Abacus, Layers i Magma amb la col·laboració de Sàpiens. La nova proposta de la Cartoixa d'Escaladei, el primer monestir cartoixà de la península Ibèrica i una joia del Renaixement català, inclou nous recursos immersius com senyalitzacions interpretatives, amb gràfics i reconstruccions 3D, i una guia multimèdia que recreen els espais tal com eren originàriament i que permeten escoltar les veus de tots els personatges que els van habitar. 

Dos dels elements més destacats de la nova museografia són la instal·lació audiovisual El silenci etern, al Capítol dels Pares, que transmet com era la vida espiritual i contemplativa dels monjos al monestir, i una experiència de realitat virtual en què el pintor cartoixà Joaquim Juncosa, artífex de la decoració de l'església al segle XVII, guia el visitant pel conjunt, tal com era, i per diferents moments de la seva història. 

El resultat és una visita més dinàmica, completa i accessible, que es podrà gaudir aquest cap de setmana, del 22 al 24 de novembre, en unes jornades de portes obertes. A continuació, els següents escenaris que s'uniran a Els ulls de la història seran el Conjunt de la Vall de Boí, el Monestir de Sant Pere de Rodes i el Castell de Miravet.