Un barri industrial de la Sicília clàssica

Descobreixen noves restes a Selinunt, una de les colònies gregues més pròsperes de l'illa italiana

Temple de la ciutat de Selinunte
Temple de la ciutat de Selinunte
3 de gener del 2012
Autor
Juan Carlos Moreno
Un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Bonn (Alemanya) i l'Institut Arqueològic Alemany que estudiava la vida quotidiana a la colònia grega de Selinunt, a l'illa de Sicília, ha posat al descobert un gran barri de tallers de l'època clàssica. Les dimensions de la zona, de fet, permeten parlar d'una mena de "polígon industrial" de l'antiguitat, on sobretot es concentraven les factories dedicades a la producció de ceràmica.

El barri s'aixecava al llarg de 600 metres de la muralla de la ciutat i és un dels més grans que es coneixen d'aquest tipus. Però el seu interès rau sobretot en la planificació urbanística que implica, tant des d'un punt de vista pràctic com social i polític, ja que els colons de Selinunt van concentrar les indústries als afores de la ciutat, de forma que el fum, les males olors i el soroll que suposa tota producció no molestessin la resta d'habitants. A aquesta mateixa zona es trobaven també uns forns que sorprenen per les seves grans dimensions (el seu diàmetre arriba en alguns casos als 7 metres) i que eren compartits per uns mestres terrissaires agrupats en cooperatives. Els magatzems es localitzaven igualment en aquesta part de la ciutat.

Fundada al segle VII aC per colons procedents de Mègara, Selinunt va ser una de les colònies gregues més pròsperes de Sicília gràcies al comerç, fins a la seva destrucció durant la primera guerra Púnica, el 250 aC.