Un diccionari contra el revisionisme profranquista

Un grup d'historiadors publica una obra que respon a la polèmica tasca de la Real Academia de la Historia

Francisco Franco
Francisco Franco
11 d'abril del 2012
Autor
Oriol Oliva
Ja està a la venda ‘En el combate por la historia. La República, la guerra civil y el franquismo'. Aquesta obra és un ambiciós projecte historiogràfic que tracta l'Espanya contemporània des dels anys trenta fins a la mort de Franco. La seva estructura presenta el resum dels capítols més controvertits de la història espanyola més recent i dels seus personatges més transcendentals.

El catedràtic d'Economia i Historia Ángel Viñas ha capitanejat aquesta iniciativa, amb la coordinació d'un grup de 34 historiadors especialitzats en aquesta matèria. La confecció d'aquest manual s'ha basat sobretot en la documentació dels arxius municipals, provincials i estatals. D'aquesta manera es volen desterrar alguns mites profranquistes que encara perviuen en certs sectors de la societat espanyola.

La idea d'aquest ‘contradiccionari' es va gestar en els cursos d'estiu de la Universitat Complutense de Madrid, en una taula rodona en què diversos experts analitzaven la controvèrsia generada pel ‘Diccionario Biográfico Español'. La ideologia i la metodologia d'aquesta obra finançada des del Ministeri de Cultura ja va suscitar una gran polèmica des d'abans de la seva presentació el maig de 2011.

‘En el combate por la historia. La República, la guerra civil y el franquismo' vol ser, segons els seus autors, l'alternativa a la tradicional explicació que els vencedors han elaborat sobre la història més recent d'Espanya, i que ha contribuït a fer que l'acadèmia espanyola d'història hagi publicat una obra amb errors que van des de considerar Casares Quiroga l'últim cap de Govern de la República Espanyola fins a les tergiversacions que neguen el caràcter totalitari del règim franquista o la legitimitat política de la Segona República.