Un documental recorda els catalans a la Guinea Espanyola

El reportatge s'estrena el 9 de febrer i s'endinsa en la memòria dels catalans que van viure a l'excolònia

Catedral de Santa Isabel a Malabo
Catedral de Santa Isabel a Malabo
29 de gener del 2014
Autor
Carla Galisteo
TV3 estrena, el 9 de febrer, un documental sobre una de les últimes colònies espanyoles al continent africà, la Guinea Espanyola. A través de les imatges enregistrades per les càmeres de súper 8 que es van popularitzar entre els habitants de l'excolònia, "Els catalans de Guinea" se centra en el paper que van jugar els catalans que hi van viure.

Aquests enregistraments domèstics s'han convertit, per l'escassetat de fonts documentals d'aquell període, en documents històrics d'un valor excepcional. A partir de la segona meitat del segle XIX, un bon grapat de catalans es van aventurar a instal·lar-se en un dels protectorats espanyols a l'Àfrica pràcticament oblidat per l'administració espanyola, els territoris espanyols del golf de Guinea.

Aviat l'emprenedoria catalana es plasmaria en els múltiples negocis de cafè, cacau i fusta que els habitants establirien a la recent declarada colònia de la Guinea Espanyola. El reportatge analitza el gran imperi econòmic que van establir aquestes empreses, fins al punt que Barcelona es va convertir en el principal port d'intercanvi de mercaderies i passatgers entre la colònia i la Península. Aquesta etapa es va allargar fins al 1969, quan la dictadura de Francisco Macías, el primer president postcolonial de Guinea Equatorial, va expulsar tots els espanyols.

El documental ha comptat amb la participació d'alguns dels protagonistes d'aquell període, colons i guineans autòctons, com el comandant de la Guàrdia Civil Luis Báguena o el polític independentista guineà Adolfo Obiang Biko. A través de les poques gravacions institucionals que es conserven de la colònia i les familiars dels antics habitants, s'han pogut recuperar imatges inèdites que plasmen no només la vida quotidiana, sinó també la política, econòmica i militar, fins i tot la festa del dia de la independència, el 12 d'octubre de 1968.

Dirigit per Antoni d'Armengol i Lluís Jené, i produït per Sílvia Pairó, "Els catalans de Guinea" s'emet el pròxim diumenge 9 de febrer a TV3, dins el programa ‘30 minuts'.