Un estudi desafia part de la teoria de Darwin sobre l'evolució

Un estudi de la Universitat d'Oxford ha conclòs que la competència no és el principal motor de diferenciació entre les espècies

31 de desembre del 2014
Autor
Carla Galisteo

El naturalista Charles Darwin va apuntar, en la seva obra ‘L'origen de les espècies', publicada l'any 1859, que com més emparentades estaven dues espècies més competirien entre elles, pel fet que eren propenses a dependre del mateix hàbitat. Aquesta competència determinaria una selecció natural que faria sobreviure els individus amb variacions més avantatjoses i eliminaria els més dèbils. Ara, però, una investigació recent ha desafiat part de la teoria de l'evolució que ha perdurat fins avui.

Un equip científic de la Universitat d'Oxford, al Regne Unit, ha descobert que la competència no és el principal motor de diferenciació entre les espècies, sinó que les especificitats i les característiques de cada grup evolucionen quan aquests conviuen aïlladament. D'aquesta manera, les espècies que viuen juntes no estan obligades a evolucionar de manera diferent per evitar competir entre elles.

Per dur a terme l'estudi, els investigadors s'han centrat en una de les famílies d'aus més diverses del món, els Furnarius, que es componen de vuit espècies diferents. Han dut a terme l'anàlisi més profunda i complexa realitzada fins ara sobre els processos que provoquen les diferències en l'evolució de les diverses espècies.

Els resultats han situat el moment en què la majoria de les espècies de Furnarius es van separar dels seus semblants en diversos milions d'anys després que se separessin d'un ancestre comú. Fins avui, aquests animals han desenvolupat pràcticament per separat les diferències evolutives que caracteritzen cada grup. De fet, els investigadors han pogut comprovar que les espècies que coexisteixen són en realitat més similars entre elles que les que evolucionen per separat.

La investigació, que ha comptat amb la col·laboració de la universitat sueca de Lund, les nord-americanes de Louisiana i Tulane i el Museu d'Història Natural de Nova York, ha estat publicada a la revista científica ‘Nature'.