Un nou estudi aporta més dades sobre els primers agricultors de l'Orient Mitjà

Anàlisis genètiques suggereixen que algunes poblacions del Creixent Fèrtil van dur el seu coneixement cap a Àsia, i, d'altres, cap a Europa

Planes al sud de Mardin, a Turquia, al nord del Creixent Fèrtil -  Andrez1
Planes al sud de Mardin, a Turquia, al nord del Creixent Fèrtil - Andrez1 Andrez1
18 de juliol del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Recentment, dos genetistes van plantejar una sèrie de conclusions que indicaven que dues poblacions diferents podrien haver desenvolupat l'agricultura al Creixent Fèrtil. Incomunicades durant segles o mil·lennis, després l'haurien exportat a Europa, Àfrica i Àsia. Aquesta teoria desafiava la noció establerta que els primers agricultors eren un grup homogeni que va viure a aquesta zona de l'Orient Mitjà fa 12.000 anys.

Ara, un nou estudi genètic publicat a ‘Science' apunta en la mateixa direcció que l'article publicat fa unes setmanes. Joachim Burger, antropòleg de la Universitat Johannes Gutenberg de Magúncia, a Alemanya, un dels seus coautors, afirma que diversos grups de persones van començar a conrear al Creixent Fèrtil d'acord amb l'ADN de quatre individus que van viure fa uns 10.000 anys a les muntanyes de Zagros, a la frontera entre l'Iraq i l'Iran.

Els investigadors van comparar l'ADN d'aquests individus amb el d'esquelets un parell de milers d'anys més joves trobats a l'altre extrem del Creixent Fèrtil, a una regió de l'actual Turquia. No obstant això, els dos grups eren completament diferents a escala genètica. Segons les anàlisis, els dos grups s'haurien separat l'un de l'altre fa entre 46.000 i 77.000 anys, molt abans de la invenció de l'agricultura.

Els primers agricultors de Zagros, però, sí que s'assemblaven a habitants actuals del sud d'Àsia, especialment del Pakistan i l'Afganistan. Això suggereix que els agricultors de Zagros van emigrar cap a l'est, i no cap a l'oest i cap a Europa.