Un suro de fa 2.000 anys

El Centre d'Arqueologia Subaquàtica i l'Institut Català del Suro analitzen un dels sistemes ancestrals per tapar àmfores

Àmfores
Àmfores
25 de maig del 2012
Autor
Juan Carlos Moreno
El Museu d'Arqueologia de Catalunya ha presentat a la seva seu d'Empúries un estudi que demostra que un tap de suro de fa dos mil·lennis es pot conservar sense que perdi les seves propietats. I això malgrat que durant aquest temps hagi estat sotmès a condicions tan poc favorables com les del fons del mar. L'estudi, del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya i de l'Institut Català del Suro, ha consistit en la comparació d'uns taps de suro antics amb altres taps moderns.

En concret, la mostra de suro antic correspon a un tap d'àmfora que va aparèixer in situ en el coll d'una àmfora produïda a Tarragona i que portava un vaixell que es va enfonsar entre els anys 10 aC i 10 dC a prop del Port de la Selva.

Els resultats han estat sorprenents, i és que les proves realitzades demostren que el tap antic ha mantingut els seus components principals, els mateixos que donen al suro les seves propietats per tapar de forma perfecta, amb les propietats que el fan elàstic i compressible fins a adaptar-se al coll d'una ampolla. La durabilitat del suro queda així demostrada. El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya i l'Institut Català del Suro, però, volen continuar ara la seva col·laboració i investigar nous taps d'altres jaciments i èpoques a fi de donar validesa científica a aquestes primeres conclusions.