Sota l'aigua dels nostres mars s'amaguen milers de secrets i de tresors, enfonsats fa segles, quan anaven a bord de vaixells que van acabar naufragant. Ara, són els arqueòlegs marins els que es dediquen a recuperar-los i tornar-los a la superfície. Per tal de donar a conèixer aquesta branca de l'arqueologia, sovint força desconeguda, el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) acaba de presentar Vaixells naufragats. Històries sota el mar, una experiència narrativa digital interactiva que combina imatge, vídeo i text per tal de donar a conèixer la tasca dels arqueòlegs submarins i els tresors submarins de les nostres costes.
L'interactiu està disponible de forma gratuïta al web del MAC i ha estat elaborat a partir dels materials de l'exposició Naufragis. Història submergida, que es pot visitar a la seu de Barcelona del MAC fins al 30 de juliol de 2023. L'exposició reuneix una col·lecció de més de 200 objectes extrets del fons marí per l'equip del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) al llarg de les tres darreres dècades, alguns dels quals s'exposen al públic per primer cop, en una escenografia immersiva que evoca el fons del mar amb nombroses projeccions, recreacions i elements interactius.
Amb l'interactiu Vaixells naufragats. Històries sota el mar, el MAC busca "explorar nous formats per arribar a un públic molt variat mitjançant narracions que beuen de l'exposició però que tenen un recorregut totalment independent". Què espereu per navegar-hi?
Si voleu llegir-ne més, us recordem que al número 245 de SÀPIENS (agost de 2022) vam publicar el dietari d'una excavació subaquàtica del CASC. Si no el vau llegir, podeu comprar-lo aquí.