València reivindica la memòria de les víctimes del franquisme amb dues exposicions

El Museu de Prehistòria de València i el Museu Valencià d'Etnologia presenten dues mostres sobre les fosses de Paterna en el marc d'un projecte per impulsar la memòria democràtica

'Les Fosses del Franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria'
'Les Fosses del Franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria' Diputació de València
21 de juliol del 2023

Des d'aquest juliol es poden visitar, al Museu de Prehistòria de València i al Museu Valencià d'Etnologia (ETNO), dues exposicions sobre les fosses comunes del cementiri municipal de Paterna, on hi ha documentades més de 150 fosses i almenys 2.237 persones que hi van ser assassinades per la dictadura franquista entre el 1939 i el 1956. 

Arqueologia de la memòria. Les fosses de Paterna, del Museu de Prehistòria, s'aproxima a les fosses comunes del franquisme des d'una perspectiva arqueològica, des del punt de vista de les disciplines científiques que treballen en l'exhumació, la identificació de les víctimes i la recuperació de les seves històries de vida. D'altra banda, 2238. Paterna. Lloc de perpetració i memòria, que es pot veure a l'ETNO, ho fa des del punt de vista de l'antropologia social. Aborda la idea de l'exhumació com una acció que va molt més enllà de desenterrar ossos i convida els visitants a transitar pel temps i l'espai de les persones represaliades, així com recórrer amb elles els camins de l'oblit i la memòria.

Les dues mostres formen part del projecte Les Fosses del Franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria, que els dos equipaments, juntament amb el Departament de Memòria Històrica de la Diputació de València, han posat en marxa per impulsar la memòria democràtica. Un projecte que, acompanyat d'una publicació i d'un programa d'activitats culturals, té la voluntat de reivindicar la veritat, la justícia i la reparació de la memòria de les víctimes de la repressió franquista i dels seus familiars. 

Informació pràctica