Visita al Museu de l'Almodí, a Xàtiva

És aquí on trobareu un retrat de Felip V cap per avall, una venjança dels xativins sobre el rei per haver cremat la seva ciutat el 1707

El retrat de Felip V cap per avall, al Museu de l'Almodí de Xàtiva
El retrat de Felip V cap per avall, al Museu de l'Almodí de Xàtiva
Els habitants de Xàtiva es coneixen amb el nom de socarrats. Aquest gentilici popular no és gratuït: es remunta al setge del 1707, quan les tropes borbòniques de Felip V, davant la resistència que hi van trobar, van cremar tota la ciutat. Aquell intent d'esborrar el passat de la vila, però, no ha passat per alt. N'és una mostra el retrat de Felip V que es conserva al Museu de l'Almodí de Xàtiva, això sí, penjat de cap per avall.

Es tracta d'una venjança simbòlica impulsada no fa tants anys per Carles Sarthou, director del Museu durant els anys quaranta del segle passat. Sarthou va ordenar girar el retrat del monarca per fer explícit el mal record que el primer rei Borbó havia deixat a la ciutat. Fins avui el quadre s'ha mantingut així i, de fet, ha esdevingut un símbol de la ciutat i el principal atractiu del Museu. Ara bé, al centre també s'exposen objectes relacionats amb la història de la ciutat: còdex renaixentistes, mobles barrocs i orfebreria, a més d'obres originals de pintors com Ruben (Rubens?), Rembrandt, Velázquez, Goya o Rusiñol.