Durant la guerra de Successió i també després, una bona colla de catalans van beneficiar-se econòmicament de la presència de soldats borbònics a Catalunya. D’una manera paradoxal, l’exèrcit de Felip V que ocupava el Principat per subjugar el país amb mà de ferro es va convertir en un dels dinamitzadors principals de la seva economia. Hi ha qui va saber ensumar el negoci i aprofitar les oportunitats que oferia l’invasor.
Al SÀPIENS d’octubre, que arriba avui al quiosc, descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica. Ho fem en un reportatge signat per Arnau Cònsul a partir d’una investigació inèdita de l’historiador David Ferré, que posa noms i cognoms als empresaris catalans que durant el segle XVIII van donar suport als borbons i els van proveir del necessari.
Un article en què coneixereu personatges com el flequer Jaume Clota, que proveia de pa pràcticament totes les guarnicions del Principat; el contractista Josep Ortador, que va monopolitzar la compra de vestuari militar per a les tropes, o alguns dels catalans que van tenir un paper destacat en la construcció de la Ciutadella de Barcelona. Descobrireu què va empènyer aquests homes a acostar-se a Felip V, tant si ho van fer de gust com per força, i quins beneficis en van obtenir.
I això només és l’article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu.
Reportatges com aquest només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a SÀPIENS i ajuda’ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.