La nit del 12 al 13 de setembre de 1923, fa exactament cent anys, el general Miguel Primo de Rivera, capità general de Catalunya, va protagonitzar un cop d’estat incruent: va lliurar un manifest a la premsa amb els motius i les fites del seu pas, i el desenllaç li va ser favorable per la mediació decisiva del rei Alfons XIII.
Un segle després de l’alçament, SÀPIENS dissecciona minuciosament les seves arrels al número de setembre de la revista, que arriba avui al quiosc. Ho fa amb un reportatge signat per l’historiador Xavier Casals, que analitza el suport tebi –però suficient– que li va donar el rei, i l’ampli conjunt de suports antagònics que el dictador va aconseguir a Catalunya, abans i després del cop.
Un article en què entendreu com el clima de guerra social entre obrers i patrons va facilitar l’adveniment del cop, però també l’aliança entre els militars i les elits per aixafar la CNT i establir un govern dòcil als seus interessos. Hi descobrireu com, sense una ideologia definida, el règim de Primo de Rivera va articular un ideari militarista, regeneracionista i nacionalcatòlic que va adobar els fonaments del franquisme.
I això només és l’article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu. I si us agrada la portada del SÀPIENS de setembre, podeu descarregar-la en forma de retallable. Retalleu les peces, agafeu un trosset de corda i uniu-les seguint les instruccions. El resultat és una marioneta de Miguel Primo de Rivera que demostra que, si va poder exercir un poder autoritari fins al 1930, va ser gràcies als fils que l’aguantaven. Podeu enviar-nos fotografies de la vostra marioneta!
Reportatges com aquest només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a SÀPIENS i ajuda’ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.