Primer va ser l’expulsió dels jueus i dels moriscos. Després van venir els exilis polítics provocats per les guerres dels Segadors i de Successió. El convuls segle XIX, la dictadura de Primo de Rivera, el gran èxode de la Guerra Civil i la dictadura franquista... Fins a la marxa dels líders independentistes el 2017. Des del segle XV, centenars de milers de catalans han hagut d’abandonar el país per motius ètnics, religiosos i polítics.
Aquest mes de maig publiquem un extens dossier dedicat a aquests 500 anys d’exilis. Un número especial assessorat per l’historiador Agustí Alcoberro en què resseguim l’evolució d’aquest fenomen transversal de la història de Catalunya. A través de les plomes del mateix Alcoberro i de Júlia Mas, Vicent Baydal, Òscar Jané, Diego Sola, Josep M. Bunyol, Genís Frontera, Caterina Úbeda, Maria Coll, Albert Botran i Bernat Surroca, ens endinsem en la naturalesa de l’exili com una conseqüència de la repressió exercida pels poders públics o de l’amenaça de la pèrdua de la vida o de la llibertat.
Un dossier que convida a reflexionar sobre el buit quantitatiu i qualitatiu que han deixat tots els catalans desplaçats al llarg de la història i que ens fa preguntar-nos: com seria el nostre país si aquests èxodes no s’haguessin produït mai?
I això és només l’article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu.
Reportatges com aquest només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a SÀPIENS i ajuda’ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.