Dossier especial: 500 anys d'exilis, al SÀPIENS de maig

El número de maig és especial, un dossier en què expliquem la història de l'exili als Països Catalans des del segle XV fins avui

500 anys d'exilis, al SÀPIENS de maig
500 anys d'exilis, al SÀPIENS de maig

Primer va ser l’expulsió dels jueus i dels moriscos. Després van venir els exilis polítics provocats per les guerres dels Segadors i de Successió. El convuls segle XIX, la dictadura de Primo de Rivera, el gran èxode de la Guerra Civil i la dictadura franquista... Fins a la marxa dels líders independentistes el 2017. Des del segle XV, centenars de milers de catalans han hagut d’abandonar el país per motius ètnics, religiosos i polítics.

Aquest mes de maig publiquem un extens dossier dedicat a aquests 500 anys d’exilis. Un número especial assessorat per l’historiador Agustí Alcoberro en què resseguim l’evolució d’aquest fenomen transversal de la història de Catalunya. A través de les plomes del mateix Alcoberro i de Júlia Mas, Vicent Baydal, Òscar Jané, Diego Sola, Josep M. Bunyol, Genís Frontera, Caterina Úbeda, Maria Coll, Albert Botran i Bernat Surroca, ens endinsem en la naturalesa de l’exili com una conseqüència de la repressió exercida pels poders públics o de l’amenaça de la pèrdua de la vida o de la llibertat.

Un dossier que convida a reflexionar sobre el buit quantitatiu i qualitatiu que han deixat tots els catalans desplaçats al llarg de la història i que ens fa preguntar-nos: com seria el nostre país si aquests èxodes no s’haguessin produït mai?

I això és només l’article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu.

GIF Sàpiens 254

Reportatges com aquest només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a SÀPIENS i ajuda’ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.

SUBSCRIU-T’HI