Amb moltes ganes de poder gaudir del patrimoni i de conèixer més secrets sobre la nostra història, més de mil persones van participar, dissabte 16 d’octubre, al Dia SÀPIENS, que vam celebrar a Olèrdola, un jaciment amb més de 4.000 anys d’història i que enguany celebra el centenari de l’inici de les excavacions. Així ho va recordar Clàudia Pujol, directora de la revista, quan va donar la benvinguda a tots els assistents.
Durant tot el dia, el jaciment va ser un formiguer de persones que participaven de les diverses activitats pensades per a petits i grans. Per exemple, mentre nens i nenes aprenien a anellar ocells, a fer maons de fang igual que els primers habitants d’aquesta zona del Penedès o a elaborar ungüents a la romana, els més valents encaminaven la ruta temàtica Mir Geribert, senyor i príncep d’Olèrdola, una bona oportunitat per descobrir els secrets de la ciutat medieval.
Mentrestant, a Moja, un dels altres escenaris de la jornada, més de cent persones seguien amb gran interès i participació les conferències protagonitzades per destacats historiadors: Oriol Garcia Quera, Bienve Moya i Josep Tort van parlar de Mir Geribert, príncep d’Olèrdola; Agustí Alcoberro va desglossar les figures d’Antoni, Manuel i Manuela Desvalls, i Àngel Casals va explicar la repressió i la justícia a la Catalunya moderna.
El Dia SÀPIENS encara va bategar amb força en un altre nucli important del municipi d’Olèrdola, el veïnat de Viladellops, on un grup nombrós de lectors de la revista va visitar el celler Finca Viladellops, un dels més antics de la comarca; l’església romànica de Sant Miquel, la torre medieval i el Museu i Centre d’Interpretació de la Família Desvalls, amb Marcelo Desvalls, propietari de la Finca, com a guia d’excepció.
A la tarda, i amb el jaciment d’Olèrdola com a únic protagonista, tots els participants del Dia SÀPIENS, vinguts de diferents localitats de Catalunya, es van congregar en aquest indret emblemàtic per a la traca final. El concert del grup Akustik Sound va ser la darrera activitat d’una jornada molt participativa.