Els més vistos del 2020

Repassem els deu continguts de Sapiens.cat que han tingut més visites al llarg d'aquest any

Els més vistos del 2020
Els més vistos del 2020 Getty Images
29 de desembre del 2021

La cançó del dia

Va ser un dels continguts de La història a casa, la iniciativa amb què us vam acompanyar durant el confinament. Durant 57 dies, de dilluns a diumenge, vam enviar un butlletí amb continguts per a petits i grans. Un d'ells era La cançó del dia, que alimentàvem jornada rere jornada amb un o, en alguns casos, dos temes. Podeu escoltar-los aquí, un per un o seguits, a la 'playlist' del mateix nom. En primer lloc trobareu la peça amb què vam acomiadar La història a casa: Inventari, de Pau Alabajos. Hi vam afegir Long Tall Sally, de Little Richard, que havia mort un parell de dies abans.

Si us agrada la música, recordeu que cada mes podeu escoltar aquí la 'playlist' de SÀPIENS, que conté la secció Història en solfa de la revista.

El passatemps del Petit SÀPIENS

Va ser un altre dels continguts diaris de La història a casa. Jornada rere jornada, vam anar publicant noves paraules que infants i adults havien de resoldre tot jugant. I és que a La història a casa hi havia continguts per a grans i també per a petits, els del Petit SÀPIENS, que ara podeu trobar a www.petitsapiens.cat, un web que just acabem d'estrenar i pel qual us animem a navegar. Si el que voleu és fer el passatemps, aneu aquí. Això sí, tingueu en compte que només apareix l'últim que vam publicar.

El número sobre la corrupció dels Borbons

Al número 219 (mes de juny) vam fer un repàs dels fraus econòmics més rellevants de la dinastia dels Borbons: des de Felip V fins a Felip VI. Va ser tot un èxit i en tots els sentits: és un dels números més venuts de la història de SÀPIENS, diversos mitjans se'n feren ressò i alguns dels continguts que vam publicar-ne al web han estat dels més vistos aquest any de pandèmia. Com ara aquesta notícia o aquest joc de preguntes i respostes. Què, el feu?

 

El patrimoni català, any a any

El número d'agost de la revista va ser un especial dedicat al patrimoni català que es completava amb aquesta espectacular línia del temps tridimensional, amb cent monuments que van des de la prehistòria fins al segle XX, una manera de copsar la grandesa i l’abast del nostre patrimoni.

La Maternitat d'Elna

És un clàssic! La història d'Elisabeth Eidenbenz, que va impulsar l'assistència a les dones embarassades en els camps de concentració francesos, sempre agrada. No ens estranya, perquè és una història corprenedora, que podeu reviure aquí.

La Primera Guerra Mundial, en deu minuts

Juntament amb la línia del temps del patrimoni català o de l'especial dedicat al 80è aniversari de l'afusellament de Companys, l'interactiu de la Primera Guerra Mundial ha estat un dels més consultats del 2020. Amb un mapa, una cronologia, vídeos i imatges de la guerra, podeu reviure el conflicte.

La guerra dels Segadors

Aquest és un dels continguts que s'ha utilitzat en les classes virtuals d'algunes escoles i instituts. Mes a mes, mirem quins articles tenen més visites i d'on provenen aquests clics. Des del confinament i, sobretot, des del setembre, trobem articles de Sapiens.cat a classrooms i a altres plataformes digitals. En són més exemples aquesta peça sobre les conseqüències de la Primera Guerra Mundial o aquesta pregunta amb resposta sobre les causes de la caiguda de l'Imperi romà. És un plaer saber que els esteu utilitzant!

10 dones oblidades de la història

Ja fa temps que la presència femenina ha anat augmentant a Sapiens.cat, una presència que el passat 8 de març vam visualitzar de manera interactiva amb un parlament format només per dones i amb un diagrama organitzat per èpoques històriques. Tot i que aquest contingut va córrer molt a les xarxes, no ha acabat formant part d'aquest TOP 10. Hi és aquesta biografia abreujada de deu dones catalanes que van aportar molt i són poc recordades.

La vida després de la batalla de l'Ebre

El 16 de novembre vam destacar l'efemèride de la fi de la batalla de l'Ebre, i ho vam fer amb aquest reportatge que recorda com van quedar i com van tirar endavant els pobles que van patir el combat més èpic i sagnant de la Guerra Civil.

Les frases més polèmiques sobre els catalans

Un altre clàssic de Sapiens.cat, un article que va tornar a prendre volada el mes de juny, quan vam recordar l'efemèride del "Todos los catalanes son una mierda", la frase que va pronunciar Luis de Galinsoga quan protestava a l'església de Sant Ildefons de Barcelona perquè el sermó s'havia fet en català. Aquí podeu llegir la resta de la història i conèixer les altres nou frases més polèmiques sobre els catalans.