Fins ara es creia que els neandertals eren una espècie inferior a nosaltres, els sapiens, però no és així. Les troballes arqueològiques que s’han recollit en jaciments d’Europa i del Pròxim Orient ens permeten rebatre cadascun dels estereotips associats als neandertals i ens fan veure que uns i altres estàvem en estadis socials, culturals i tecnològics molt similars. Reconeguts especialistes (Ruth Blasco, Marcos García Díez, Carlos Lorenzo, Jordi Rosell i João Zilhão) que excaven tant dins com fora del nostre país ens expliquen les fites que van assolir els neandertals i que, fins fa poc temps, els havien estat negades. Ho fem en un reportatge de la periodista Cristina Serret que ha estat assessorat per Jordi Rosell Ardèvol, investigador de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) que posa al descobert la revolució neandertal.
Al SÀPIENS d'abril també publiquem les últimes teories sobre el Sant Sudari, una de les relíquies més cèlebres que es veneren; publiquem per primera vegada fragments de l'expedient que el Tribunal de Responsabilitats Polítiques va obrir contra el violoncel·lista Pau Casals, un procediment que només volia desacreditar-lo i confiscar-li els béns. També fem una visita al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, us descobrim el primer robot de la història i un dels pitjors negocis que va fer la monarquia espanyola el 1817, quan Ferran VII, assessorat per alguns amics, va comprar a Rússia una flota que va resultar ser una desferra.
A més, el número d'abril s'acompanya de Tres dies d'abril, un suplement gratuït de 36 pàgines en què rememorem els 90 anys de la proclamació de la República amb imatges i documents poc coneguts i que hem fet amb el suport de la Direcció General de Memòria Democràtica i del Memorial Democràtic.