La corrupció dels Borbons, al SÀPIENS de juny

Al número 219 de la revista fem un repàs dels fraus econòmics més rellevants de la dinastia dels Borbons: des de Felip V fins a Felip VI

Portada del número 219 del SÀPIENS
Portada del número 219 del SÀPIENS
3 de juny del 2020
Autor
Clàudia Pujol

Benvolgut, benvolguda,

Ja tenim al quiosc el SÀPIENS de juny, un número fet des de casa, com els anteriors, i que és molt especial per a nosaltres, ja que inclou un dels pocs temes d'actualitat que no ha quedat del tot eclipsat arran de la pandèmia: la trama de corrupció en la qual, presumptament, va participar el rei emèrit Joan Carles I.

Després que, en ple estat d'alarma, el Palau de la Zarzuela fes públic que el rei Felip VI renunciava a l'herència del seu pare –arran de les informacions que asseguraven que era beneficiari d'una societat milionària registrada en un paradís fiscal–, vam decidir tirar endavant un reportatge que anés més enllà. Un reportatge que fes un repàs exhaustiu dels negocis tèrbols dels diferents Borbons que han regnat a Espanya en els darrers 300 anys. Estem convençuts que no et decebrà.

En aquest sentit hem pogut constatar –gràcies a l'ajuda dels millors especialistes, sobretot dels historiadors Joan Villarroya i Àngel Casals– que, per exemple, tres segles abans de l'escàndol actual, el primer Borbó, Felip V, ja obtenia beneficis econòmics dels acords signats al tractat d'Utrecht. Com? Concedint el monopoli del tràfic d'esclaus a una empresa... de la qual ell era accionista!

A partir d'aquí la confusió entre els afers públics i privats s'instal·laria a Madrid i gairebé tots els seus successors –deu generacions de reis, reines, regents, consorts i familiars sense corona– se les enginyarien per enriquir-se, amb la col·laboració dels terratinents i industrials de torn, i la protecció de l'Exèrcit. I fins avui.

Els escàndols que, en ple segle XXI, esquitxen Joan Carles I semblen corroborar la hipòtesi de com la debilitat històrica de l'Estat espanyol ha afavorit una corrupció sistemàtica i institucionalitzada, i com això de deixar-ho tot "lligat i ben lligat" ve de molt més lluny del que ens pensàvem.

No vull deixar passar aquesta ocasió per convidar-te a formar part de la nostra comunitat. Sense els milers de subscriptors i subscriptores, SÀPIENS no existiria. Ajuda'ns a fer el projecte més gran, fent-te'n subscriptor.

VULL SUBSCRIURE-M'HI