SÀPIENS descobreix el pla secret dels EUA per envair Catalunya durant la Segona Guerra Mundial

El reportatge és fruit d'una investigació de la revista als Arxius de les Forces Aèries nord-americanes, als Arxius Nacionals dels Estats Units i als Arxius Nacionals del Regne Unit

El pla secret per envair Catalunya, al SÀPIENS de febrer
El pla secret per envair Catalunya, al SÀPIENS de febrer

La revista SÀPIENS presenta, al número de febrer, una nova investigació que revela el pla secret nord-americà per fer un desembarcament aliat a Catalunya l'estiu del 1944, en plena Segona Guerra Mundial.

Aquesta exclusiva és fruit d'una recerca conduïda per l'historiador Pere S. de Argila als Arxius de les Forces Aèries nord-americanes, a Alabama; als Arxius Nacionals dels Estats Units, a Washington, i als Arxius Nacionals del Regne Unit, a Londres, on ha pogut accedir a documentació recentment desclassificada que demostra que aquesta operació va estar a punt de produir-se.

El pla de desembarcament no es va acabar produint per l'oposició dels britànics. Les decisions politicoestratègiques i les circumstàncies globals del moment van fer que l'operació es dugués a terme al sud de França, amb el nom d'Operació Dragoon.

Aquest número de SÀPIENS, que arriba avui al quiosc, desgrana tots els detalls de l'operació –les accions dels serveis secrets, les exploracions de les platges, els vols de reconeixement aeri per fotografiar i cartografiar tot el territori. També es publiquen alguns dels documents més importants, tant a la revista com al web (consulteu-los, aquí). Entre aquests, hi ha les llistes d'objectius per atacar o ocupar, fotografies del port de Barcelona i mapes, entre els quals, un de Badalona que té un gran valor ja que conté el moviment d'una de les unitats que havia de desembarcar. 

També s'explica per què Dragoon no va tenir lloc a Catalunya, un fet que hauria pogut canviar la història d'Espanya un cop els aliats van guanyar la Segona Guerra Mundial.



En aquest vídeo podeu veure com hem fet la portada d'aquest número, una nova creació del nostre dissenyador, Albert Bernat, i de l'artista Pep Montoya. 



I això és només l’article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu.

sapiens239

Investigacions com aquesta només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a SÀPIENS i ajuda'ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.

SUBSCRIU-T'HI