Després d'unes setmanes intenses en què a les xarxes vèiem com molts de vosaltres fèieu públic el vostre vot per SÀPIENS, ahir vam saber el resultat final de les votacions. La nostra revista es va emportar la vuitena edició del guardó que organitza Plataforma per la Llengua i que premia la tasca feta en favor del català per una persona o entitat. En recollir el premi, Clàudia Pujol, directora de SÀPIENS, va definir la nostra revista com una eina "per bastir el relat històric que tot país ha de tenir" i per "acostar la història del país al gran públic, amb un llenguatge planer i alhora amb rigor". Pujol va recordar que, al llarg dels nostres vint anys d'història, hem intentat contribuir a normalitzar el català al quiosc i va destacar la importància de "parlar català amb tothom, amb tota normalitat i en tots els àmbits de la vida". Podeu llegir el discurs complet, al final d'aquest mateix article.
El guardó, que s'ha obtingut per votació popular amb la participació de 4.707 persones, tenia dos altres finalistes: la companyia de telecomunicacions Parlem i el Teatre Micalet de València, als quals felicitem.
En la gala d'ahir també es va lliurar el Premi Especial del Jurat a a Josep Vallverdú. L'escriptor lleidatà recollia un guardó honorífic que reconeix la trajectòria d'una persona en defensa de la llengua catalana.
L'acte va ser presentat per l'actriu i poetessa Estel Solé i va comptar amb les actuacions musicals dels cantautors Cris Juanico (Menorca) i Maria Jaume (Mallorca).
Felicitacions
Només fer-se públic el premi, les xarxes es van omplir de felicitacions. Estem molt contents i orgullosos, dels vostres vots, de les vostres felicitacions i d'haver rebut aquest guardó.
Un any més la presó m’impedeix ser als #PremisMartíGasull. Enhorabona a @sapienscat pel reconeixement i gràcies a @llenguacat per mantenir viva la memòria del Martí. https://t.co/yBJFZmEN0M
— Carme Forcadell (@ForcadellCarme) April 19, 2021
Premis Martí Gasull de @llenguacat per a la revista @sapienscat i per a Josep Vallverdú. Orgullós d'haver participat en la revista des del número 0. I d'haver prologat les novel·les històriques de Vallverdú en el volum de la seva Obra Completa "El vent de la història " https://t.co/f5PnGkXt5B
— Agusti Alcoberro (@AgustiAlcoberro) April 19, 2021
Enhorabona a @sapienscat#PremisMartíGasull#Badalona@PLBarceloneshttps://t.co/4UUCKBWqpz
— Jaume Gasull (@JaumeGasull) April 19, 2021
Enhorabona @sapienscat! Premi molt merescut! https://t.co/IkA9omtozl
— Joan Margall Sastre (@joanmargall) April 19, 2021
Enhorabona‼️ ?✌️???
— Albert (@Albert69710558) April 19, 2021
Feu una revista excel·lent!!! A casa hi estem subscrits i els continguts, molt ben elaborats, els trobem interessants pràcticament tots. A més és en català però seria un molt bon producte en qualsevol idioma!
Endavant amb la bona feina!!!??
Felicitats @pujolclaudia i a tot l'equip de @sapienscathttps://t.co/1VyFvGYk3v
— Pilar Vallès (@pvallesc) April 19, 2021
Merescudíssim reconeixement a @sapienscat, una de les millors revistes del quiosc que, en català, pugna en un àmbit on la llengua té poca presència
— Roger Tugas Vilardell ? (@rogertugas) April 20, 2021
Moltíssimes felicitats a @pujolclaudia, @CreusJordi i tots aquells i aquelles que l'heu fet i l'esteu fent possible! ?? https://t.co/AYS3t4MvkQ
La revista @sapienscat guanya el #PremiMartíGasull 2021 de @llenguacat. Enhorabona! pic.twitter.com/xVEH7da4VW
— Llengua catalana (@llenguacatalana) April 19, 2021
Enhorabona @sapienscat pel #PremiMartiGasull de @llenguacat! https://t.co/j04FmEyRSe
— appec (@revistesAPPEC) April 20, 2021
El discurs de Clàudia Pujol als Premis Martí Gasull
"Bona tarda a tothom,
Gràcies al jurat de Plataforma per la Llengua per haver proposat la nostra nominació, i gràcies a la comunitat Sàpiens per haver-nos votat massivament. Per a tot l'equip que fem la revista Sàpiens (en Jordi Creus, la Sònia Casas, l'Albert Bernat, la Maria Coll i la Caterina Úbeda) és un honor veure reconeguda la nostra feina. I els premis, no ens enganyem, sempre són un reconeixement.
En aquests gairebé 20 anys de Sàpiens ens agrada pensar que la nostra revista, juntament amb la resta de revistes del grup Som, ha contribuït a normalitzar el quiosc en català. I no només això. També ens agrada pensar que si es fan productes de qualitat en la nostra llengua –i arreu dels Països Catalans se'n fan molts, afortunadament– augmenta l'autoestima col·lectiva. I això no és gens menor.
Tots els que estem aquí compartim la preocupació pel descens continuat de l'ús social de la llengua. La preocupació pel fet que només un terç de la població utilitza el català de forma habitual. La qüestió de la llengua és una mica com el canvi climàtic. El planeta no s'extingirà d'un dia per l'altre. El català, tampoc. Però és una evidència que estem davant d'una situació d'emergència lingüística i que cal actuar des de tots els fronts de manera simultània per revertir la tendència.
Els reptes, els obstacles i les dificultats ja els sabem, els tenim perfectament diagnosticats: l’hostilitat de l'Estat espanyol, la manca de poder de la Generalitat, el repte demogràfic que suposa un milió i mig de persones nouvingudes que parlen 200 llengües diferents, la irrupció de les noves tecnologies, els nous hàbits de lleure dels nostres joves... Com que els reptes són enormes, és especialment important que tots plegats remem en la mateixa direcció. Institucions, partits polítics, empreses, entitats i ciutadans.
Crec que és important que siguem conscients que, cadascú, des del seu àmbit professional, sigui quin sigui, pot contribuir a revertir la corba:
- Que existeixi una companyia de telecomunicacions com Parlem, que utilitzi el català en la seva comunicació interna i externa, és imprescindible.
- Que des de l'any 1995 la companyia Teatre Micalet faci tota la programació íntegrament en valencià és molt important.
- Que Sàpiens –i si em permeteu, Petit Sàpiens– contribueixen a divulgar la nostra història en català a totes les generacions i que moltes de les recerques que publiquem s'acabin convertint en llibres, documentals i sèries... en català, ens fa molt feliços.
I de la mateixa manera que tots hi podem contribuir des dels nostres àmbits professionals, també ho podem fer des dels nostres àmbits personals. I ho podem fer d'una manera molt senzilla: utilitzant el català amb naturalitat amb tothom i a tot arreu.
Mai el català, ni cap altra llengua, no ha de ser una arma llancívola contra res ni ningú. Hem d'aconseguir mostrar la nostra llengua com una proposició, propera emocionalment, que permeti enfortir vincles. Perquè, al final, compartir allò que apreciem amb la gent que ens envolta és la millor manera de generar adhesions.
Moltes gràcies!"
La gala
Si us la vau perdre, no patiu. Podeu veure-la aquí: