Les txeques de la rereguarda republicana, al SÀPIENS de febrer

Acompanyats de testimonis de l’època, ens infiltrem en els centres de tortura que van estar operatius a la zona de la rereguarda durant la Guerra Civil

Entrem dins d'una txeca al SÀPIENS de febrer
Entrem dins d'una txeca al SÀPIENS de febrer
25 de gener del 2023

El terme txeca és l’abreviatura de Txerezvitchainaia Komissia o Crezvycajnaja Komissija (‘comissió extraordinària’), la primera policia política del règim soviètic, creada per Lenin i els bolxevics el 1917. A l’Estat espanyol es va fer servir per definir, durant la Guerra Civil, els espais destinats a la repressió i a la tortura dels enemics de la República.

Aquest febrer, SÀPIENS s’infiltra en les anomenades txeques, presons irregulars que la justícia paral·lela establerta pels comitès revolucionaris, primer, i el Servei d’Informació Militar del govern republicà, després, van portar a l’expressió més terrorífica a la zona de la rereguarda. I ho fem en un reportatge signat per l’historiador i periodista Joan Esculies en què, acompanyats dels testimonis d’algunes de les seves víctimes, descobrim com funcionaven aquestes cambres del terror.

Cel·les armari, masmorres amb decoracions psicodèliques per produir mareigs i il·lusions òptiques, llits d’obra inclinats, llums encesos en tot moment, dutxes molt fredes, simulacions d’afusellaments... Són alguns exemples dels macabres turments als quals se sotmetien els eclesiàstics, falangistes i sospitosos de dretes que passaven per les txeques. I, a par­tir dels fets de Maig del 1937, també anarcosindicalistes i poumistes a qui l’estalinisme del PSUC i del PCE havien declarat enemics.

I això és només l’article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu.

GIF Sàpiens 251

Reportatges com aquest només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a SÀPIENS i ajuda’ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.

SUBSCRIU-T’HI