La cuina catalana abans de Colom

Hi ha productes de la nostra cuina que, de tan quotidians com són, no ens podem imaginar que en algun moment no hi fossin. Però el fet és que, abans del descobriment d'Amèrica, Catalunya no coneixia productes com ara la patata, la xocolata, el blat de moro... i el tomàquet! Com i què menjaven els antics catalans?

El tomàquet va arribar a Europa procedent d'Amèrica al segle XVI. Al nostre país fou conreat en petits horts familiars, i els cultius massius no es van generalitzar fins al segle XIX
El tomàquet va arribar a Europa procedent d'Amèrica al segle XVI. Al nostre país fou conreat en petits horts familiars, i els cultius massius no es van generalitzar fins al segle XIX Wikimedia Commons
Abans de l'arribada de productes d'Amèrica, el color vermell no existia a la cuina. No hi havia pebre roig, ni pebrot, ni el tomàquet emblemàtic. Només les magranes podien alegrar un cromatisme tan limitat. Però això sí, el menjar era exquisit. Per als que menjaven, és clar. Traslladem-nos, per exemple, a una casa benestant barcelonina de 1492... A les vuit del matí, la cuina ja funciona a tot drap. Els servents circulen amunt i avall amb una activitat frenètica. Uns netegen i talle