Traduïda per l’arqueòloga Isabel García Trócoli, l’obra de l’erudit nordamericà John Prevas, ens acosta la figura tràgica d’Anníbal, guanyador de grans batalles, però incapaç de derrotar Roma. L’autor ha recorregut els indrets “annibalians” per dissipar els mites que envolten la figura del cartaginès i en fa una biografia amena i sense prejudicis.
Novel·la imprescindible del cicle que l’escriptor romanès va dedicar al món desaparegut de la seva infància. Amb un estil espontani i orientalitzant, narra la vida en un port al delta del Danubi i la decadència otomana, mentre la recerca d’una germana pels harems de Constantinoble es converteix en un cant a la llibertat i a la vida aventurera.
El granollerí Ramon González es proposa anar més enllà del mite Maig del 68 i analitza fil per randa tot el que va passar aquell any en què va semblar que el món col·lapsava: disturbis a França, els EUA, Txecoslovàquia, Itàlia, el Japó o Alemanya; assassinats de líders polítics (Luther King, Robert Kennedy), i reaccions totalitàries a Mèxic o l’URSS. Amb estil vibrant, l’obra es pregunta on van quedar els anhels de canvi profund.
Enemics irreconciliables abans de la guerra, Josep Pla i Agustí Calvet Gaziel van establir una correspondència generosa després del desastre. L’un i l’altre es troben com els pocs “catalans autèntics” disposats a salvar una cultura amenaçada. De les 78 cartes del volum, només set són de Pla, però hi trobem una complicitat i unes ganes de fer país sorprenents. Les disquisicions sobre les obres presentades al primer Premi Sant Jordi són or pur.