Dalí, l'antic Egipte, Lincoln i les revolucions llatinoamericanes

Els Dalí de Figueres
Mariona Seguranyes
Viena
Els Dalí de Figueres

La importància de la família en la vocació artística de Salvador Dalí és coneguda: des de la tensa relació amb el seu pare, fins al trencament traumàtic amb la seva germana. Però aquest llibre, catàleg d’una exposició al Museu de l’Empordà que comissaria l’autora, reporta més secrets: suïcidis, morts prematures, baralles, desheretaments... Servit amb profusió d’imatges.

Lincoln al bardo
George Saunders
Edicions de 1984
Lincoln al bardo

A partir d’una trista anècdota històrica, les visites nocturnes que Abraham Lincoln feia a la cripta on havien enterrat el seu fill Willie, mort als onze anys a l’inici de la guerra civil, George Saunders es permet un joc literari: entrar al bardo del president; és a dir, l’estat de transició entre la mort i la reencarnació on cal derrotar els propis fantasmes.

Viva la revolución
Eric Hobsbawm
Crítica
Viva la Revolución

El llibre que un dels grans historiadors del segle XX sempre va manifestar voler fer: recollir tots els seus estudis sobre les revolucions de l’Amèrica Llatina, que sempre van fascinar-lo. El resultat sorprèn perquè pres - cindeix de l’eurocen - trisme habitual a l’hora d’analitzar el fenomen llibertari sudamericà. Una guia excel·lent que critica líders il·luminats i valora l’activisme camperol.

La civilización del Egipto faraónico
J. Urruela i J. Cortés
Marcial Pons
La civilización del Egipto faraónico

Nou volum de la col·lecció de “Manuals” amb què Marcial Pons posa al dia els coneixements de certs períodes històrics. En aquest cas, l’Egipte faraònic, que els autors pretenen netejar de falsos mites per valorar la relació entre estat, economia i la religió que tot ho impreg - nava. La bibliografia és completíssima.