El Pirineu industrial: el ferro de la farga catalana

Durant segles, les fargues del nostre Pirineu van tenir fama internacional gràcies a un sistema propi d'obtenció de ferro, el de reducció directa a la catalana. Però a les acaballes del segle XIX, la millora de les comunicacions va condemnar el seu futur. 'Sàpiens' viatja a l'interior d'una d'aquestes fargues, la Rossell d'Andorra

La farga catalana aprofitava la força de la natura per treballar el ferro
La farga catalana aprofitava la força de la natura per treballar el ferro Ajuntament de Ripoll
Autor
Gemma Aguilera
Assessor
Josep M. Bosch Casadevall
Són quarts de quatre de la matinada d'un dilluns de juny del 1872. Comença la setmana laboral a la farga Rossell, a Andorra. Tot són presses per als obrers i fargaires que treballen al taller amb un sol objectiu: extreure ferro. Cal posar en marxa el tresor de la farga, el forn, perquè a trenc d'alba començarà la primera reducció de metall de la setmana. Des d'aquest instant, el cicle de producció no s'aturarà fins di