El castell de Solivella, la catedral de Tarragona, Sant Pere de Rodes... L’any 1893, l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner va fer un seguit d’excursions recollint dades dels edificis i elements patrimonials que trobava interessants. 125 anys després, l’escriptor Xavier Mas ha refet l’itinerari, relatant en aquest llibre l’estat actual d’aquell patrimoni.
Sorgit d’una tesi doctoral, aquest assaig analitza la trama de robatoris de criatures entre el 1938 i el 1996. L’autora ha fet una investigació exhaustiva en diversos arxius i entrevistes personals per destapar, no només els drames personals, sinó també el paper de l’Estat i de les institucions religioses.
Almodis de la Marca, Elisenda de Montcada, Constança d’Aragó, Violant de Bar... Aquest llibre ens convida a descobrir, partint d’una mirada que fuig dels convencionalismes, noms rellevants femenins del Casal de Barcelona. En total, divuit dones clau i poc conegudes de la Catalunya medieval, en un volum que també inclou 165 imatges i una vintena de quadres genealògics.
No hi ha hagut un feixisme catalanista, però sí que hi ha hagut catalans feixistes. Aquesta és la conclusió a què arriba aquest estudi rigorós i de plena actualitat. El lector, més familiaritzat amb els feixismes italià, alemany o espanyol, descobrirà com a Catalunya també podria haver quallat el moviment feixista.
En el marc del cinquè centenari de la Reforma protestant, aquest llibre presenta la figura de Martí Luter, no des d’un vessant exclusivament biogràfic sinó afegint un punt de reflexió. Un assaig que serveix per entendre com el pensament del teòleg va influenciar en diferents àmbits de la societat: l’ensenyament, el polític, el religiós, etc. També exposa la seva relació amb el pensament modern. L’autor defineix Luter com un incansable buscador de la veritat, que amb la seva recerca va acabar canviant la història.