Dels autors clàssics a la Batalla de l'Ebre

Laya Films i el cinema a Catalunya durant la Guerra Civil
Esteve Riambau
L’Avenç
Laya Films i el cinema a Catalunya durant la Guerra Civil

Durant la Guerra Civil el cinema va ser una arma política molt potent. El llibre narra com va aprofitar-se’n la Generalitat a través de la productora creada pel Comissariat de Propagada, Laya Films. A més de detallar-nos els problemes als estudis de rodatge, Riambau ens apropa algunes personalitats relacionades amb el món del cinema. 

Clàssics revisitats
Vicenç Pagès Jordà
Diputació de Girona - Col·lecció Josep Pla
Clàssics revisitats

Caterina Albert, Josep Pla, Ramon Muntaner… autors que tothom coneix, de qui Vicenç Pagès fa una lectura crítica: una mirada contemporània per reflexionar sobre quin sentit tenen avui dia. 56 textos que proven de respondre si els autors “clàssics” encara són avui models a seguir. 

Ahora me rindo y eso es todo
Álvaro Enrigue
Anagrama
Ahora me rindo y eso es todo

Novel·la, crònica de viatge, biografia: totes les etiquetes són vàlides per aquest retrat polièdric de Gerónimo, protagonista d’un western de ritmes mexicans. L’autor combina punts de vista per cantar la llibertat del cabdill apatxe, que tant és l’últim indígena de l’estirp de Moctezuma, com el primer mexicà a transgredir la frontera dels EUA. Un enemic que van nacionalitzar. 

Ebre 1938. Imatges d'una batalla
Francesc X. Hernàndez i Mar H. Pongiluppi
Angle
Ebre 1938. Imatges d'una batalla

Per commemorar els 80 anys de la Batalla de l’Ebre, Angle Editorial ha reunit a un historiador i a una il·lustradora per acostar-s’hi de manera visual i gràfica. Així, es recreen fotografies històriques, es presenten espais amb 3D, i gràcies a material audiovisual d’època, s’expliquen els principals factors de la batalla per tal oferir-ne una visió completa. 

La era de las conquistas
Angelos Chaniotis
Pasado & Presente
La era de las conquistas

Acostumats a les etiquetes estanques, sorprèn, d’entrada, un llibre que delimita una era que parteix “la Grècia clàssica” i la “Roma imperial”, per tal d’englobar un període que s’enceta amb Alexandre Magne i acaba amb Adrià: l’era de les conquestes. El títol, però, és enganyós perquè més que de les proeses militars, Chaniotis ens revela amb encert la xarxa d’interconnectivitat que va suposar l’ampliació del món hel·lenístic, des de Macedònia a la Índia, primer, i cap a l’oest i nord europeus, més endavant, quan Roma va prendre el relleu. Un llibre excepcional que convida a plantejar-nos l’inici de la globalització o, per ser més precisos de l’ecumenització -del grec ecúmene, “món habitat”.