Llibres: de les Pitiüsses a l'Al-Àndalus

Història d'Eivissa i Formentera
Diversos autors
Balàfia Postals
Història d'Eivissa i Formentera

Per primera vegada Eivissa i Formentera disposen d’un llibre sobre tota la història de les dues illes, des de l’arribada dels primers humans fins al turisme de masses. Tres experts en la matèria signen aquesta extensa obra: Benjamí Costa, director del Museu Arqueològic; Antoni Ferrer Abárzuza, medievalista, i Felip Cirer, director de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera.

La última neandertal
Claire Cameron
Maeva
La última neandertal

Totes les dones de la història comparteixen un element: la maternitat. L’escriptora Claire Cameron aprofita aquest fet per presentar una novel· la en la qual entrellaça la vida de la Chica, una neandertal en edat de reproducció, i l’antropòloga Rose Gale, que 40.000 anys després descobreix els seus ossos mentre espera l’arribada d’un fill.

Reinos de fe
Brian A. Catlos
Pasado-Presente
Reinos de fe

Brian A. Catlos, doctor en Estudis Medievals de la Universitat de Toronto, desgrana en aquest llibre els nou-cents anys de presència musulmana a la Península, presència que no acaba amb l’ordre d’expulsió del 1492. Aquest estudi ha estat elogiat perquè sense excloure els moments de conflicte entre les dues comunitats, sobretot destaca episodis poc coneguts de pacte a favor de la convivència cultural.

 

 

Barcelona, la construcció urbanística d'una capital compacta
Joan Busquets
Laboratori d’Urbanisme de Barcelona
Barcelona, la construcció urbanística d'una capital compacta

Joan Busquets presenta un recorregut històric urbanístic de la ciutat de Barcelona, des de la formació de la ciutat medieval a partir dels seus orígens romans fins a l’actual metròpolis del segle XXI. Una obra, fruit de quaranta anys de recerca, que permet seguir la història de la ciutat a través dels seus carrers.

Viure l'anticlericalisme
Albert Palà i Moncusí
Editorial Afers
Viure l'anticlericalisme

Especialment durant el Sexenni Democràtic (1868-1874) i la Restauració borbònica (1874-1923), el lliure pensament català va tenir un gran impacte cultural i territorial en una societat majoritàriament catòlica. En aquesta obra, guardonada amb el primer Premi d’Assaig Ateneu Barcelonès, Albert Palà analitza la influència que aquest pensament tingué en altres moviments (maçons, republicans, anarquistes, espiritistes...) i també en importants personalitats significatives d’aquest període, com Francesc Ferrer i Guàrdia, Francesc Sunyer i Capdevila o Amàlia Domingo Soler, entre molts altres.