Amb la seva mestria habitual, Zweig aborda els prolegòmens i les desventures del viatge que va canviar la humanitat. Amb una construcció quasi novel·lesca, el lector viu les decepcions d’un viatge cap al desconegut com si formés part de la tripulació. I sobretot arriba a capir la il·lusió i la meravella que havien de sentir uns homes a qui, en menys de dues generacions, el món se’ls havia multiplicat per deu.
L’historiador francès Alain Corbin, després de la seva monumental història sobre el cos humà, s’ha dedicat a rastrejar el silenci des del Renaixement fins avui: en obres d’art, en la vida monacal i en la quotidianitat. El llibre que en resulta, farcit de curiositats, dóna fe que de silencis n’hi ha de molts tipus i textures, com ara no prendre partit.
“Segurament és la millor biografia en un sol volum que s’ha publicat mai sobre Churchill.” Així defineix el crític de The New York Times l’obra de l’historiador Andrew Roberts, que aquest octubre arriba a les llibreries. Tot i que la vida del premier britànic que va enfrontar-se a Hitler ha estat àmpliament glossada, l’autor ha accedit a documents inèdits en obres prèvies, com els diaris privats del rei Jordi VI.
Primera novel·la del professor, especialista en literatura clàssica i medieval Joan Santanach, que per debutar ha optat per una història ambientada en la postguerra civil: la de Carmen Orriol, una infermera vídua d’un coronel afusellat per defensar la República. Explicada a dues veus, reviu el canvi estratègic del règim a partir del 1945.