
Qui eren els titans? Pot ser Atenea una icona feminista? Com eren les ofrenes als déus i les deesses a l’antiga Grècia? La correctora del The New Yorker, Mary Norris, tracta aquestes i altres qüestions lingüístiques i culturals al seu nou llibre. Escrit des de la fascinació cap a la mitologia grega, l’autora relata les seves vivències en la terra de les oliveres, on es remunten els fonaments de la nostra societat.

Escrit en llenguatge planer, l’autor ens fa partícips de les seves llargues converses amb l’anarquista i antifranquista menorquí Octavi Alberola. El text pivota sobre els successos més significatius de l’agitada Espanya del segle XX dels quals Alberola va ser testimoni directe, com ara la dictadura franquista, les tensions de la CNT o l’exili.

A partir d’una recerca exhaustiva en els arxius de Foment del Treball Nacional, l’autor ha analitzat diverses publicacions impulsades per empresaris al llarg del segle XIX. Xavier Martí defensa que els industrials de les classes dominants actuaven com a lobby davant l’executiu espanyol, fent servir les seves pròpies capçaleres. Es tractava de diaris poc rendibles, tot i comptar amb la col· laboració d’intel·lectuals de reputat prestigi.

Relat amb tints autobiogràfics, la història de La Venus de les pells va donar origen al terme masoquisme. Escrita a mitjan segle XIX, aquesta novel·la ha inspirat cineastes com Roman Polanski, grups de música com The Velvet Underground o artistes com Dalí. Tot un referent cultural que arriba traduït al català per primera vegada.