Què mou algú a deixar enrere un món en pau i anar a la guerra a lluitar pel que creu just? Durant la guerra civil, milers de persones van venir de diversos països per sumar-se a les files republicanes i combatre el feixisme. Brigadistes recull els seus testimonis en 60 relats i fotografies, que ens parlen de solidaritat entre els pobles, d’una visió universal del món i de la cara més humana del conflicte.
Wa Thiong’o estudiava a la Universitat de Makerere quan es va produir l’aixecament de Kènia contra l’Imperi britànic. Del record d’aquella repressió i inspirat per la lluita contra la injustícia, l’autor es constitueix com a escriptor. Aquesta és una autobiografia que parla del despertar d’un escriptor en un context de colonialisme agonitzant.
Josep Maria Trias i Peitx, polític català exiliat a França, va treballar amb dues comunitats religioses de base oposades per ajudar els refugiats de l’exili republicà i de la Segona Guerra Mundial. La seva labor, fins ara oblidada, ens parla d’un home compromès amb el seu temps i amb els altres, que va lluitar per un futur per als refugiats.
El nostre present està lligat a un passat de tradició clàssica, per això l’empremta de la mitologia i la cultura romana i grega impregna el nostre vocabulari. En aquest manual despreocupat i amè, Antoni Janer explica els orígens d’aquests referents clàssics i com han arribat fins als nostres dies, establint vincles entre cultures i entre diferents èpoques històriques.
Masaji Ishikawa va néixer al Japó i es va traslladar a Corea del Nord quan tenia tretze anys, empès per les esperances de la seva família d’una vida millor. La realitat, però, va distar molt de ser el “paradís a la terra” del qual parlava la propaganda del règim nord-coreà.
A les seves memòries, l’autor relata de primera mà les condicions de pobresa, discriminació i violència a les quals es va veure sotmès i l’epopeia d’abandonar el país en la clandestinitat. Un río en la oscuridad és la colpidora història d’un dels pocs testimonis de persones que han viscut sota aquest règim totalitari i han aconseguit fugir-ne.